Diserat ku Agus Akmaludin

Dina Lapak
Fiksimini Basa Sunda

Facebook photo

“Aya cai aya lauk aya leutak aya belut” #fikmin

Dina Wanci Duha si uput ker ngelapan teras Masigit dihiji pasantren. Geus mang taun taun manehna masantren, gawena mun teu ngelapan teras Masigit, ngelapan bedug tepi kaherang.
Lain embung manehna ngaji, tapi da ajengan ngan ukur nitah manehna beberesih dipasantren hungkul.

Ayena ayena manehna wawanianan ngomong ka ajengan ye’n manehna Hayang ngaji. Ajeungan ngan ukur ngomong “yeuh ayenamah ieu ‘elmu jampe’ hikmah jang mane’h regepkeun. aya cai aya lauk, aya leutak aya belut, tah jeroan kumane’h naon maksud ‘eta”.

Siuput mikir ti isuk jedur tepi ka peuting jede’r. Jang neangan naon hartina jampe’ ‘eta.
Ai ajeungan ngan saukur ngaheureuykeun . Nu gelo ginding ge’ apaleun ye’n lauk dicai belut dileutak. Teuleuwih ti makna ‘eta. .

Teu kungsi lila biwir ajengan he’se’ ngomong, sukuna lumpuh teubisa leumpang. ceuk dokter mah setruk. . Mang puluh puluh ajeungan (boh dulurna, boh babaturan masantre’na ) datang jang ngadoakeun ‘eta ajeungan sangkan cager.
Kabehanana aweuh pangaruhna.

Kabeh mangpuluh ajeungan taluk, aya oge’ nu ngomong ‘etamah diteluh. .

Didinya keur mang puluh puluh ajengan istigosah dihareupeun ajeungan nu gering. .
Siuput cireumbay. Bari ngangkat leungeuna, ngadua sangkan cager, diharepen guruna. .teu kungsi lila ajeungana nu tadina gering, langsung nangtung terus nangkeup si uput bari ceurik sabari nanya “tadi maneh ngadua naon ?”
Siuput bari ingsreuk ingsreukan ngomong “aya cai aya lauk aya leutak aya belut”

Iklan

tulis

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s